De ce este important jocul de rol? Cum susține dezvoltarea copilului?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Jocul de rol este o parte importantă a dezvoltării emoționale, sociale și cognitive a copiilor. Îndeplinește o multitudine de roluri, motiv pentru care este necesar să îi încurajăm pe micuții noștri să se implice în jocuri de rol. Principala modalitate prin care putem face asta presupune expunerea lor la diferite jucării care pot da naștere multor scenarii, cum ar fi seturi de joacă, păpuși, animale de pluș, dar și articole pe care deja le avem în casă, cum ar fi pălării, eșarfe și alte haine pe care știm sigur că nu le mai purtăm. Foarte important este și să respectăm joaca celor mici și să nu ne amuzăm sau să îi luăm în râs atunci când poartă o discuție importantă la telefon cu un „pacient” de-al lor. La urma urmei, jocul de rol este o combinație dintre lumea fictivă și lumea reală, cu granițe foarte fine. Important este că dezvoltarea copilului va fi pe deplin avantajată.

De ce este important jocul de rol? Cum susține dezvoltarea copilului?Iată care sunt beneficiile pe care le oferă jocul de rol:

Îmbunătățirea abilităților lingvistice. V-ați ascultat vreodată copilul în timp ce se juca cu prietenii sau jucăriile sale? Foarte probabil, ați auzit chiar și cuvinte sau fraze pe care credeați că nu le știe. Poate că ați auzit și cuvintele pe care le folosiți cel mai des rostite de cel mic. Atunci când se implică într-un joc de rol, copilul îi imită pe cei din jurul său, adică pe părinți, pe frați, pe bunici, pe unchi și pe mătușă. Jocul de rol îl ajută pe copil să dobândească și să își consolideze abilitățile lingvistice. De asemenea, îi oferă mijloacele de a reface un scenariu sau de a-și organiza jocul. Potrivit specialiștilor, jocul de rol sporește abilitățile lingvistice ale celor mici. Mai mult decât atât, copilul va învăța cum să facă legătura între limbajul scris și cel vorbit, aceasta fiind o abilitate care, în cele din urmă, îl va ajută să dobândească abilități de citire. Din acest motiv, este foarte indicat să includeți în mediul de joacă al copilului și cărți potrivite pentru vârsta sa. O varietate de cărți, jucării educative și jucării potrivite pentru jocul de rol veți găsi pe euroartonline.ro.

Îmbunătățirea abilităților emoționale și sociale. Copilul experimentează în mod activ rolurile emoționale și sociale ale vieții. Jocul de rol este un tip de joc care se bazează pe cooperare, așa că cel mic va învăța să își aștepte rândul, să delege responsabilități și să rezolve probleme în mod creativ.

Îmbunătățirea abilităților de gândire. Deși ați putea crede că joaca îndeplinește strict rol de divertisment, în realitate, micuțul se confruntă cu foarte multe probleme la care trebuie să găsească soluții. Indiferent dacă doi copii doresc să joace același rol sau caută cupele potrivite pentru a-și servi cu ceai păpușile sau jucăriile de pluș, copilul își folosește abilitățile de gândire cognitivă, care îi vor fi utile în fiecare aspect al vieții sale.

Munca în echipă. Jocul de rol îl determină pe copil să colaboreze cu ceilalți parteneri de joacă. Vor exista probleme, asta este sigur, însă copilul va avea astfel oportunitatea de a dezvolta soluții împreună cu partenerii săi de joacă. Este foarte recomandat să susțineți jocul de rol în echipă și există și foarte multe jucării pe euroartonline.ro care susțin interacțiunea între copii, de la căsuțe de păpuși, jucării de pluș, mobilier și alte accesorii pentru păpuși până la jucării din lemn, jocuri educative și seturi de joacă complete.

Îmbunătățirea abilităților de matematică și alfabetizare. Atunci când este implicat într-un joc de rol, copilul s-ar putea preface că lucrează într-un magazin alimentar sau că își servește clienții într-un restaurant. Toate acțiunile pe care le implică jocul de rol, de la recunoașterea numerelor, a literelor și până la recunoașterea banilor, vor avea beneficii substanțiale pentru copil. Veți fi uimiți de câte concepte va reuși copilul să învețe doar implicându-se într-un joc de rol. Cu cât interpretează mai multe roluri, cu atât abilitățile sale de alfabetizare se vor îmbunătăți.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *