Joaca este esențială pentru buna creștere și dezvoltare a unui copil. Prin joacă, copilul se cunoaște pe el însuși, întreaga lume care îl înconjoară și, tot prin joacă, copilul deprinde noi abilități și învață o multitudine de lucruri. Tocmai din acest motiv, este recomandat ca un copil să fie expus la diferite tipuri de jocuri și jucării, inclusiv jucării educative, jucării inteligente, jucării senzoriale, dar și materiale creative.
Joaca poate fi clasificată în două categorii principale, și anume joacă structurată, într-un mediu controlat, respectând anumite reguli și instrucțiuni, urmată de joaca liberă, nestructurată și necontrolată, ghidată doar de imaginația copilului și de dorințele sale. Iată că noile studii arată că joaca liberă ar trebui încurajată, deoarece contribuie enorm la dezvoltarea copiilor. Ca părinți, ați observat că micuții cresc și se dezvoltă într-un ritm rapid, de parcă timpul ar zbura. Tocmai pentru că dezvoltarea și creșterea lor sunt atât de accelerate, cu atât mai mult ar trebui să vă ajutați copilul să prospere și să nu îi împiedicați dezvoltarea. Magazinul euroartonline.ro susține dezvoltarea copiilor și propune o gamă amplă de jucării și jocuri potrivite atât pentru joaca liberă, cât și pentru activitățile structurate.
Beneficiile jocului liber – studiate de către specialiști
Bebelușii și copiii de vârstă mică învață prin joacă, motiv pentru care părinții ar trebui să facă tot ceea ce le stă în putință pentru a organiza programul celor mici în așa fel încât să le rămână puțin timp pentru joacă. Întotdeauna, vor exista tipuri specifice de joc și toate vor prezenta propriile beneficii. Jucăriile educaționale îl învață pe copil tot felul de lucruri noi din sfera academică. Experimentele introduc copilul în lumea științei. Jocul de rol stimulează imaginația și creativitatea și contribuie la dezvoltarea abilităților lingvistice. Veți găsi în magazinul euroartonline.ro o varietate de jucării și jocuri de care cel mic va avea nevoie pe parcursul copilăriei sale pentru a beneficia de o dezvoltare armonioasă. Totuși, nu toate jocurile și activitățile ar trebui să îndeplinească un anumit scop. Oamenii de știință au analizat cum anume se joacă un bebeluș într-un cadru controlat. Mai precis, copilul a fost plasat într-o cameră cu jucării care au fost deja selectate pentru el. Obiecte precum blocuri de construit, puzzle-uri și mașinuțe au fost așezate în jurul său, iar copilul a fost examinat în timp ce se juca. Totuși, cercetătorii au vrut să vadă și cum se joacă bebelușii atunci când nu se află într-un cadru de laborator cu jucării care au fost deja alese pentru ei. Pentru a finaliza studiul, ei au analizat 40 de copii în casele lor împreună cu mamele lor. Un cercetător era acolo filmând ceea ce se întâmpla și având interferențe minime cu ceea ce se întâmpla.
La ce concluzii au ajuns oamenii de știință?
Bebelușii au avut astfel libertatea de a explora și de a interacționa cu toate obiectele pe care puteau pune mâna. Ei se uitau în mod special la interacțiunea cu obiectele, ceea ce însemna că micuțul trebuia să țină fizic un obiect și să-l manipuleze cu mâna sa. Ceea ce au descoperit a fost că, atunci când bebelușii erau liberi să se joace așa cum doreau și erau capabili să manipuleze liber obiectele, s-au mișcat printre zeci de obiecte în decurs de o oră. Asta însemna că petreceau mai mult timp interacționând cu obiectele decât ar face-o într-un mediu controlat. Obiectele erau atât jucării destinate utilizării lor, cât și obiecte de uz casnic. Acest lucru i-a determinat pe cercetători să tragă concluzia că bebelușii și copiii de vârsta mică au nevoie de oportunitatea de a fi liberi să exploreze lumea și obiectele din jurul lor pentru a dobândi abilitățile de care vor avea nevoie pe tot parcursul vieții și pentru a învăța o multitudine de lucruri noi despre ei înșiși și despre lumea care îi înconjoară.

O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.