Durerea de gambe la alergători – de ce apare și cum poate fi tratată?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Durerea de gambe în rândul celor care respectă un stil de viață activ, dar mai ales în rândul persoanelor care aleargă, care ridică greutăți sau care au antrenamente fizice deosebit de solicitante, este o problemă frecventă și oarecum așteptată. Totuși, foarte multe persoane care aleargă, inclusiv persoane care participă la maratoane și alte competiții sportive, suferă de dureri de gambe fără să fi avut un antecedent, cum ar fi o traumă a gambei. Pentru toate aceste persoane, este foarte important să afle ce anume le cauzează durerea de gambă, după care să implementeze strategii pentru a reduce durerea și pentru a o preveni.

Durerea de gambe la alergători – de ce apare și cum poate fi tratată?Aici deja poate să intervină un fizioterapeut sau un kinetoterapeut care, pe lângă faptul că va încerca să determine cauza durerii și va planifica o modalitate de gestionare a durerii, poate recomanda pacientului tratamente foarte eficiente cu aparatură medicală robotizată, despre care se știe că oferă rezultate foarte rapide în ceea ce privește ameliorarea durerii și accelerarea vindecării.

Care este cauza durerii de gambă la alergători și persoane sportive?

Alergătorii și persoanele cu un stil de viață sportiv care suferă de dureri de gambă non-traumatice au, de obicei, un tipar de durere care se dezvoltă treptat în timpul unui antrenament solicitant sau în timpul alergării. Durerea se intensifică pe măsură ce antrenamentul continuă sau persoana continuă să alerge. În mod obișnuit, toate aceste persoane acuză tensiune și încordare la nivelul gambei, uneori senzații de arsură sau de înțepături care, de obicei, îi împiedică să continue să alerge sau să se antreneze în ritmul dorit. După  ce sesiunea de alergare sau antrenamentul fizic se încheie, intensitatea durerii scade puțin, dar persoane simte că are gambele „încleștate” chiar și la două zile după antrenament, inclusiv în timpul nopții. De obicei, dacă persoana încetează să mai alerge sau să se antreneze, durerea de gambe și toate simptomele pot dispărea complet.

Există mai multe diagnostice potențiale pentru durerea de gambă pe care un kinetoterapeut le poate determina. Printre diagnostice se poate număra oboseala sau tensiunea neuronală, denumită în mod obișnuit sciatică. Cu toate acestea, cel mai frecvent motiv poate fi pur și simplu oboseala musculară a gambei. În unele cazuri, este posibil ca gamba să nu aibă puterea și rezistența pentru a face față intensității de alergare impuse de alergător sau, în cazul unui antrenament, sportivul poate supune gambele la exerciții prea intense, de durată prea lungă sau se poate antrena cu greutăți pe care gambele cu greu le pot susține. De exemplu, atunci când un alergător își mărește distanța prea repede, cum ar fi de la 2 km pe săptămână face trecerea brusc la 10 km pe săptămână, sau își schimbă modalitatea de alergare pentru a include sprinturi sau alergat la deal, din nou pot să apară dureri severe de gambe. Poate exista și un efect cumulativ la mișcare / alergare care poate fi destul de subtil. Dacă o persoană aleargă în mod regulat, s-ar putea să se obișnuiască cu senzația de picioare grele și obosite și să nu își mai dea seama cât de extenuați sunt mușchii și gambele. O astfel de persoană poate alerga în continuare pe distanțe lungi, dar s-ar putea să fie surprinsă că nu poate efectua exerciții specifice gambelor, cum ar fi stat pe vârfuri și coborât pe călcâi sau stat într-un picior.

Cum abordează kinetoterapeutul durerea de gambă?

În primul rând, kinetoterapeutul va identifica cauza durerii și va furniza un diagnostic pacientului, după care îi va oferi răspunsurile necesare, precum și cele mai sigure metode prin care se poate crește intensitatea unui antrenament sau viteza și distanța în cazul alergării. Kinetoterapeutul poate propune tratamente foarte eficiente cu aparatură medicală modernă pentru a ameliora durerea de gambă, pentru a preveni durerea și pentru a ajuta pacientul să alerge mai rapid, mai mult și mai eficient sau să se antreneze fără să simtă disconfort.

Dacă sunteți alergător sau o persoană sportivă care suferă de durere de gambe, atunci cel mai indicat este să colaborați cu un terapeut și să vă faceți o evaluare timpurie înainte ca problema să se agraveze și durerea de gambă să se intensifice într-atât de mult încât să nu puteți dormi sau să nu vă mai puteți antrena.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *