Reguli de siguranță alimentară în sarcină și diversificare

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Pentru că femeile însărcinate, mămicile care alăptează și bebelușii sunt cei mai predispuși la bolile transmise de alimente, specialiștii încurajează respectarea mai multor reguli de siguranță alimentară. Aceste reguli este bine să fie respectate pe toată durata sarcinii și alăptării, dar și în timpul diversificării. Desigur, pentru o bună stare de sănătate, ar fi minunat să respectăm aceste reguli în bucătărie toată viață și să îi învățăm pe toți membrii familiei importanța respectării lor.

Spălați-vă des pe mâini și curățați suprafețele de gătit. Aceasta este o regulă pe care este recomandat să o respectăm toată viață, nu doar în perioada sarcinii și alăptării ori doar în perioadele de gripă și răceală. Înainte și după manipularea alimentelor, după ce folosiți baia, după ce schimbați scutecul, după ce intrați în casă și după ce vă jucați cu animalul de companie, spălați-vă pe mâini cu apă caldă și săpun cel puțin 20 de secunde. De asemenea, spălați toate tocătoarele, vasele, ustensilele și blatul de lucru cu apă fierbinte și detergent după manipularea peștelui și fructelor de mare crude și a cărnii crude. Ca măsura de precauție suplimentară, igienizați tocătoarele și blatul de lucru folosind o pastă preparată din lămâie, bicarbonat de sodiu și sare. Când curățați blaturile de bucătărie și masa, utilizați prosoape de hârtie. Dacă preferați lavetele din microfibră, asigurați-vă că le schimbați în fiecare zi și că le spălați pe cele folosite în ciclul fierbinte al mașinii de spălat. Dezinfectați bureții după fiecare spălare, introducându-i în cuptorul de microunde timp de 2 minute. Această metodă distruge 99% dintre bacterii. Înlocuiți bureții de vase în mod regulat. De asemenea, spălați chiuveta în fiecare zi și dezinfectați-o cel puțin de două ori pe săptămână.

Spălați alimentele. Clătiți toate alimentele cu apă de la robinet, inclusiv fructele și legumele. Fiți atente în special la pepeni, pe care îi veți spăla înainte de tăiere. Când gătiți cu conserve, curățați întotdeauna capacele înainte de deschidere.

Depozitați alimentele separat pentru a evita contaminarea încrucișată. Separați carnea crudă, peștele, fructele de mare și ouăle în coșul de cumpărături, în pungile alimentare și în frigider. Odată ajunși acasă, depozitați carnea crudă, peștele și fructele de mare în folie alimentară sau pungi de plastic, după care așezați-le într-o farfurie sau caserolă adâncă și puneți recipientul pe raftul cel mai jos al frigiderului, astfel încât să nu se scurgă pe celelalte alimente. Nu este nevoie să clătiți carnea crudă sau peștele, deoarece așa nu veți face decât să răspândiți microbii. Totuși, spălați ustensilele, tocătoarele și cuțitele folosite în timpul manipulării cărnii crude, peștelui, fructelor de mare și ouălor înainte de reutilizare pentru a evita contaminarea încrucișată. În mod ideal, ar trebui să aveți un tocător pentru carne, un tocător pentru pește, un tocător pentru legume și fructe și un tocător pentru pâine.

În cele din urmă, gătiți mâncarea la temperaturi interne sigure. Dacă nu sunteți sigure dacă un aliment este complet gătit, utilizați un termometru pentru a verifica temperatura internă a alimentelor precum carnea, peștele, fructele de mare și ouăle. Verificați temperatura internă în mai multe locuri, deoarece culoarea mâncării nu este întotdeauna un indicator fiabil.

Pe toată perioada sarcinii și alăptării, nu serviți fripturi în sânge, pește crud, sushi, salate de pește marinat, dar nici ouă crude sau preparate care conțin ouă crude, precum prăjitura Tiramisu sau maioneză. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *