Sexul copilului depinde de un virus vechi

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Atunci când află că este însărcinată, orice viitoare mămică îşi imaginează cum vor decurge lucrurile. Fie că îşi doresc o fetiţă pe care să o îmbrace în prinţesă sau un băieţel pe care să îl înveţe bunele maniere şi să îl transforme în cavaler, toţi părinţii vor ca cel mic să fie sănătos. Unii nici nu vor să afle sexul copilului la ecograf, fiindcă vor să fie o surpriză, sau nu pun mare accent pe acest aspect. În fond, copilul trebuie să fie sănătos şi inteligent, indiferent de sex. Ce-aţi spune dacă aţi afla că cercetătorii au descoperit că sexul copilului dvs. depinde de o simplă modificare a unui virus de acum 1.5 milioane de ani.

sexul copilului4

Picture 1 of 4

De ce raportul fete-băieţi la naştere depinde de un virus vechi?

Ce legătură ar avea un virus din perioade de mult apuse cu sexul copilului dvs., vă întrebaţi? Pe bună dreptate! Cercetătorii au făcut descoperiri fascinante în acest sens. Se pare că un virus străvechi încă mai există în rândul oamenilor din ziua de azi, fără niciun impact negativ, dar cu influenţe asupra femeilor gravide. Într-un raport de cercetare publicat în revista Nature, specialiştii descriu un mecanism puţin spus ciudat, prin care embrionul în stadiu incipient stopează activitatea acestui virus pe cromozomul X, determinând sexul bebeluşului. Dacă nivelul markerului molecular este normal, cromozomii X rămân activi şi va exista un procentaj egal de fete şi băieţi. Dacă markerul este mult peste medie, cromozomii vor fi reduşi la tăcere şi se vor naşte de două ori mai mulţi băieţi decât fete.

Virusul misterios vechi de milioane de ani

Acum zeci de milioane de ani, viruşii au invadat genele mamiferelor şi s-au duplicat cu ADN-ul gazdelor. Cercetătorii estimează că mai bine de 40 la sută din genele umane sunt create pe baza rămăşiţelor virusului. În cele mai multe cazuri, aceste rămăşiţe sunt inactive, dar recent, cercetătorii au descoperit că pot avea roluri importante asupra dezvoltării embrionului mamiferelor şi inclusiv al oamenilor, determinând un proces continuu de evoluţie. Virusul este încă activ în genele şoarecilor de laborator, influenţând procentul de masculi şi femele născute. Aceste modificări ale mamiferelor reprezintă o dezvoltare surprizătoare în domeniul geneticii. Evoluţia poate fi explicată mult mai adecvat înţelegerii noastre şi din ce în ce mai multe mistere sunt elucidate!

sursa foto: Google imagini

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *