Dacă ați luat masa cel puțin o dată într-un restaurant libanez, atunci știți deja că o astfel de experiență culinară este una inedită. Mâncarea libaneză face apel la toate simțurile noastre. Ne stârnește curiozitatea și pofta doar prin parfumul său, iar când gustăm, zeci de arome se lasă descoperite una după alta. După fiecare degustare, mai simțim o aromă, un condiment sau o mirodenie. Un preparat autentic libanez, gătit ca la carte și din ingrediente proaspete, este o adevărată sărbătoare pentru simțurile noastre.
Dacă vă doriți o altfel de experiență culinară, atunci pe zaitoone.ro puteți răsfoi un meniu libanez deosebit de cuprinzător și tot acolo veți găsi toate informațiile pentru a vă face o rezervare. Toate preparatele din meniu încântă prin parfumuri, aromă și savori, și asta pentru că sunt gătite cu ingrediente pe care bucătăria Libanului știe să le folosească mai bine decât oricare altă bucătărie a lumii.
Iată care sunt acele ingrediente mai puțin cunoscute, dar care oferă preparatelor un gust nemaipomenit:
Apă de trandafiri. Este o apă aromată cu esență distilată de petale de trandafiri. Apa de trandafiri modernă se obține printr-un proces numit distilare cu abur, în cadrul căruia petelele de trandafiri sunt înmuiate în apă pentru a li se extrage uleiurile esențiale.
Apă de flori de portocal. Este obținută folosindu-se aceeași metodă ca în cazul apei de trandafiri, doar că aceasta conține flori puternic parfumate de portocal. Apa de flori de portocal este cel mai des utilizată în deserturile libaneze, mai ales în baklava. De asemenea, apa de floare de portocal este ingredientul principal din café blanc lebanese, adică apă fierbinte cu apă de floare de portocal și un strop de miere de albine.
Melasa de rodie. Multe gustări, feluri principale, salate și deserturi din meniul pe care îl puteți explora pe zaitoone.ro conțin rodie proaspătă. Totuși, melasa de rodie este o reducție groasă obținută din suc proaspăt de rodie. Melasa de rodie este un condiment dulce-acrișor, folosit pentru a oferi o notă ușor acidă mai multor feluri de preparate. Poate fi adăugată în tocănițe cu cereale integrale, poate condimenta un kebab sau legume prăjite, cum ar fi vinetele. De asemenea, multe rețete de marinate conțin melasă de rodie.
Tahini. Este un ingredient care devine din ce în ce mai popular și mai accesibil în întreaga lume. Pasta de tahini este preparată din semințe de susan măcinate. Pasta de tahini poate fi amestecată cu alte ingrediente, cum ar fi usturoi și ulei de măsline. Se adaugă în hummus, în falafel sau în feluri principale. De asemenea, pasta de tahini se poate adăuga și în preparate dulci pentru a le echilibra aroma și pentru a le oferi mai multe substanțe nutritive.
Sosuri. Cele mai multe feluri de mâncare libaneze precum kafta, shawarma și falafel, sunt însoțite de sosuri. Două dintre cele mai comune sosuri ale bucătăriei libaneze sunt toum și tzatziki. Toum este un sos de usturoi care seamănă la consistență cu aioli, în timp ce sosul tzatziki conține iaurt, castraveți și foarte puțin usturoi. O altă gustare de bază este Labneh. Este vorba de un iaurt gros, strecurat, denumit uneori cremă de brânză în stil libanez. Se consumă în mod obișnuit ca un dip cu pită sau cu alt sortiment de pâine. La fel de bine, se poate stropi cu puțin ulei de măslini, cu zaatar și mentă, devenind un aperitiv delicios.
Nu în ultimul rând, bucătăria libaneză se bazează pe leguminoase și cereale, cum ar fi grâul bulgur, năutul, fasolea și lintea. Bulgurul se găsește în mâncăruri cu carne precum Kibbeh și în salate precum Tabbouleh, în timp ce năutul este ingredientul principal din falafel și hummus, iar lintea este de bază în Mudardara.
O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.